Како да го поправите хидрауличниот вентил?

Поправката на хидрауличниот вентил е високо техничка работа која бара длабинско разбирање на принципите, структурата и перформансите на хидрауличниот систем.Оваа статија детално ќе ги претстави расклопувањето, проверката и монтажата на хидраулични вентили.

1. Расклопување на хидрауличен вентил

Подготвителна работа: Пред да го расклопите хидрауличниот вентил, прво мора да го разберете принципот на работа на хидрауличниот систем, видот и структурните карактеристики на хидрауличниот вентил, за да ги изберете соодветните алатки и методи за расклопување.Во исто време, проверете дали хидрауличниот систем престанал да работи и исклучете го напојувањето за да спречите несреќи.

Секвенца на расклопување: Редоследот на расклопување на хидрауличниот вентил треба да го следи принципот од надвор кон внатре и од врвот до дното.Прво расклопете ги надворешните делови за поврзување, а потоа расклопете ги внатрешните делови.Ова го избегнува оштетувањето или истекувањето на деловите предизвикани од неправилен редослед за расклопување.

Метод на расклопување: Главните методи на расклопување на хидрауличниот вентил се како што следува:

(1) Приклучок со навој: за хидраулични вентили со приклучоци со навој, може да се користи клуч или клуч за штекер за нивно расклопување.При расклопување, обрнете внимание на употреба на дури и сила за да избегнете да бидете премногу тесни или премногу лабави.

(2) Поврзување со прирабница: за хидраулични вентили поврзани со прирабница, може да се користи клуч или затегнувач на завртки за негово расклопување.При расклопување, внимавајте да ги затегнете завртките дијагонално за да спречите истекување.

(3) Приклучок за заварување: За хидраулични вентили со приклучоци за заварување, потребно е да се користат алатки за заварување за расклопување.При расклопување, обрнете внимание за да спречите пукање на заварот и да предизвика истекување.

Забелешка: Кога го расклопувате хидрауличниот вентил, обрнете внимание на следниве точки:
(1) Одржувајте чисто: Чувајте ја работната средина и деловите чисти за време на процесот на расклопување за да спречите нечистотии да влезат во хидрауличниот систем.

(2) Спречете оштетување: избегнувајте да користите несоодветни алатки и методи за време на расклопувањето за да спречите оштетување на деловите.

(3) Забележете информации: За време на процесот на расклопување, типот, моделот, локацијата за инсталација и другите информации на хидрауличниот вентил треба да се евидентираат за последователна проверка и монтажа.

хидрауличен вентил (2)

 

2. Проверка на хидраулични вентили

Инспекција на изгледот: Проверете го изгледот на хидрауличниот вентил за оштетување, деформација, 'рѓа итн. Доколку има некакво оштетување, заменете го навреме.

Проверка на заптивките: Проверете дали заптивките на хидрауличниот вентил се истрошени, стари, оштетени итн. Доколку се оштетени, тие треба да се заменат навреме.

Проверка на пружината: Проверете дали пружината на хидрауличниот вентил е деформирана, скршена, еластично откажана, итн. Доколку е оштетена, треба навреме да се замени.

Проверка на клипот: Проверете го клипот на хидрауличниот вентил за абење, гребнатини, деформации итн. Доколку е оштетен, заменете го навреме.

Проверка на јадрото на вентилот: Проверете го јадрото на вентилот на хидрауличниот вентил за абење, гребнатини, деформации итн. Ако е оштетено, заменете го навреме.

Проверка на проток: со мерење на протокот на хидрауличниот вентил, утврдете дали неговите работни перформанси се нормални.Ако брзината на протокот е ненормална, внатрешните делови на хидрауличниот вентил може да се оштетат или блокираат и потребна е дополнителна проверка и поправка.

Проверка на притисок: со мерење на притисокот на хидрауличниот вентил, утврдете дали неговите работни перформанси се нормални.Ако притисокот е ненормален, внатрешните делови на хидрауличниот вентил може да се оштетат или блокираат, а потребна е дополнителна проверка и поправка.

Проверка на истекување: Со набљудување на истекувањето на хидрауличниот вентил, утврдете дали неговата запечатувачка работа е нормална.Ако истекувањето е сериозно, заптивката може да биде оштетена или неправилно поставена, што бара дополнителна проверка и поправка.

хидрауличен вентил (3)

3. Склопување на хидрауличен вентил

Делови за чистење: исчистете ги расклопените делови на хидрауличниот вентил за да ги отстраните нечистотиите и дамките од масло за да ја осигурате чистотата на деловите.

Заменете ги оштетените делови: Според резултатите од проверката, заменете ги оштетените делови на хидрауличниот вентил за да се осигурате дека перформансите и големината на новите делови се конзистентни со оригиналните делови.

Секвенца на склопување: Редоследот на склопување на хидрауличниот вентил треба да го следи принципот од внатре кон надвор и од дното кон врвот.Прво склопете ги внатрешните делови, а потоа склопете ги надворешните конектори.Ова го избегнува оштетувањето или истекувањето на деловите предизвикани од неправилна секвенца на склопување.

Метод на склопување: Главните методи на склопување на хидрауличните вентили се како што следува:

(1) Приклучок со навој: За хидраулични вентили со приклучоци со навој, може да се користи клуч или клуч за штекер за склопување.Кога склопувате, обрнете внимание на употреба на дури и сила за да избегнете да бидете премногу тесни или премногу лабави.

(2) Поврзување со прирабница: за хидраулични вентили поврзани со прирабница, може да се користи клуч или затегнувач на завртки за склопување.Кога го склопувате, обрнете внимание на затегнување на завртките дијагонално за да спречите истекување.

(3) Приклучок за заварување: За хидраулични вентили со приклучоци за заварување, потребно е да се користат алатки за заварување за склопување.При склопување, внимавајте за да спречите пукање на заварите и предизвикување истекување.

Забелешки: За време на процесот на склопување на хидрауличните вентили, обрнете внимание на следниве точки:
(1) Одржувајте чисти: Чувајте ја работната средина и деловите чисти за време на процесот на склопување за да спречите нечистотии да влезат во хидрауличниот систем.

(2) Спречете оштетување: избегнувајте да користите несоодветни алатки и методи за време на склопувањето за да спречите оштетување на деловите.

(3) Проверете го заптивката: По склопувањето, проверете ги перформансите на запечатување на хидрауличниот вентил за да се осигурате дека нема истекување.

Хидрауличен вентилпоправката е високо техничка работа која бара длабинско разбирање на принципите, структурата и перформансите на хидрауличниот систем.Со совладување на методите за расклопување, проверка и склопување на хидрауличните вентили, ефикасноста и квалитетот на одржувањето може ефективно да се подобрат и да се обезбеди нормално функционирање на хидрауличниот систем.


Време на објавување: Ноември-08-2023 година